Japońskie słodycze
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Wydawnictwo Hanami
Właściwie tytuł książki mógłby brzmieć: "Historia japońskiej kuchni okrojona do słodyczy". Z pewnością nie jest to książka kucharska choć ostatnie kilka stron autorka poświęca przepisom kulinarnym (podobnie jak w tej pozycji ). Dla kogoś kto do tej pory kraj ten kojarzył głównie z sushi nie małym zaskoczeniem może być mnogość i różnorodność japońskiej "słodkiej" kuchni.
Lektura książki z pewnością nie jest lekka. Ta pozycja nie nadaje się do wyrywkowego, pobieżnego podczytywania. Mamy bowiem do czynienia ze skrupulatnym i szczegółowym wykładem dla pasjonatów tematu.
Tym co z pewnością zwróci natomiast uwagę każdego czytelnika są fascynujące zdjęcia japońskich potraw.
Autorka książki prowadzi swój własny blog (Kuchniokracja) z dużą ilością przepisów niekoniecznie związanych z japońską kuchnią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz