sobota, 26 października 2013

Japońskie słodycze - tylko dla koneserów

Japońskie słodycze

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Wydawnictwo Hanami



                         Właściwie tytuł książki mógłby brzmieć: "Historia japońskiej kuchni okrojona do słodyczy". Z pewnością nie jest to książka kucharska choć ostatnie kilka stron autorka poświęca przepisom kulinarnym (podobnie jak w  tej pozycji ). Dla kogoś kto do tej pory kraj ten kojarzył głównie z sushi nie małym zaskoczeniem może być mnogość i różnorodność japońskiej "słodkiej" kuchni. 



Lektura książki z pewnością nie jest lekka. Ta pozycja nie nadaje się do wyrywkowego, pobieżnego podczytywania. Mamy bowiem do czynienia ze skrupulatnym i szczegółowym wykładem dla pasjonatów tematu. 


Tym co z pewnością zwróci natomiast uwagę każdego czytelnika są fascynujące zdjęcia japońskich potraw. 

Autorka książki prowadzi swój własny blog (Kuchniokracja) z dużą ilością przepisów niekoniecznie związanych z japońską kuchnią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...