Jak na połowę sierpnia to lekko spóźniona propozycja ale tak naprawdę rodzaj owoców na wierzchu tarty nie ma dużego znaczenia. Wypełnienie spodu tarty budyniem zamiast robienia samemu creme patissiere jest zdecydowanie pójściem na łatwiznę (dla osób ambitniejszych polecam ten przepis) ale tak jest zdecydowanie szybciej. Przepis na spód tarty został wzięty stąd z drobną modyfikacją w postaci dwóch łyżek kakao.
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 125 g masła,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka śmietany,
- łyżeczka olejku waniliowego,
- dwie łyżki kakao (opcjonalnie)
Wypełnienie:
- dwa opakowania budyniu waniliowego
- owoce
Wykonanie:
1. Połącz ze sobą mąkę, cukier puder i sól oraz kakao w robocie kuchennym.
2. Pokrój masło na niewielkie kawałki i dodaj do robota. Chwilę mieszaj.
3. W małej misce ubij żółtka jajek.
4. Dodaj do jajek śmietanę i olejek.
5. Mieszankę z jajek dodaj do mąki i wymieszaj.
6. Ciasto wyjmij na blat kuchenny i zagnieć je aż do uzyskania jednolitej masy.
7. Zawiń ciasto w folię i włóż na 2 godziny do lodówki.
8. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłóż nim foremkę.
10. Piecz przez około 50 minut w temperaturze 190 stopni.
1. Połącz ze sobą mąkę, cukier puder i sól oraz kakao w robocie kuchennym.
2. Pokrój masło na niewielkie kawałki i dodaj do robota. Chwilę mieszaj.
3. W małej misce ubij żółtka jajek.
4. Dodaj do jajek śmietanę i olejek.
5. Mieszankę z jajek dodaj do mąki i wymieszaj.
6. Ciasto wyjmij na blat kuchenny i zagnieć je aż do uzyskania jednolitej masy.
7. Zawiń ciasto w folię i włóż na 2 godziny do lodówki.
8. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłóż nim foremkę.
10. Piecz przez około 50 minut w temperaturze 190 stopni.
11. Ugotuj budyń i odstaw do wystygnięcia.
12. Po wystygnięciu spodu tarty oraz budyniu przełóż budyń na spód oraz ułóż na wierzchu owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz