niedziela, 2 grudnia 2012

Tarta - jabłko, gruszka, kruszonka


Poniższy przepis jest doskonałym przykładem, iż w kwestiach pieczenia mam jeszcze dużo do odkrycia. Jest on także dowodem na to, iż nie należy "przyzwyczajać" się ciągle do jednego przepisu bo warto wciąż poszukiwać czegoś lepszego.
Ciasto do  poniższej tarty jest najlepszym jakie do tej pory zrobiłam. Mniej kruche niż zazwyczaj ale zdecydowanie bardziej maślane.





Składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 125 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka śmietany,
  • łyżeczka olejku waniliowego.
Nadzienie:
  • 2 gruszki,
  • 2 jabłka.                                           

Kruszonka:
masło, mąka, płatki owsiane (metoda wykonania "na oko":-))

Wykonanie:
1. Połącz ze sobą mąkę, cukier puder i sól w robocie kuchennym.
2. Pokrój masło na niewielkie kawałki i dodaj do robota. Chwilę mieszaj.
3. W małej misce ubij żółtka jajek. 
4. Dodaj do jajek śmietanę i olejek.
5. Mieszankę z jajek dodaj do mąki i wymieszaj.
6. Ciasto wyjmij na blat kuchenny i zagnieć je aż do uzyskania jednolitej masy.
7. Zawiń ciasto w folię i włóż na 2 godziny do lodówki.
8. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłóż nim foremkę.
9. Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki owoce i posyp kruszonką.
10. Piecz przez około 50 minut w temperaturze 190 stopni.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...