Poniższy przepis jest doskonałym
przykładem, iż w kwestiach pieczenia mam jeszcze dużo do odkrycia. Jest on
także dowodem na to, iż nie należy "przyzwyczajać" się ciągle do
jednego przepisu bo warto wciąż poszukiwać czegoś lepszego.
Ciasto
do poniższej tarty jest najlepszym jakie do tej pory zrobiłam. Mniej kruche niż zazwyczaj
ale zdecydowanie bardziej maślane.
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 125 g masła,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka śmietany,
- łyżeczka olejku waniliowego.
Nadzienie:
- 2 gruszki,
- 2 jabłka.
Kruszonka:
masło, mąka, płatki owsiane (metoda wykonania "na oko":-))
Wykonanie:
1. Połącz ze sobą mąkę, cukier puder i sól w robocie kuchennym.
2. Pokrój masło na niewielkie kawałki i dodaj do robota. Chwilę mieszaj.
3. W małej misce ubij żółtka jajek.
4. Dodaj do jajek śmietanę i olejek.
4. Dodaj do jajek śmietanę i olejek.
5. Mieszankę z jajek dodaj do mąki i wymieszaj.
6. Ciasto wyjmij na blat kuchenny i zagnieć je aż do uzyskania jednolitej masy.
Po prostu wspaniała!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)