Przepis trochę przez mnie zmodyfikowany pochodzi z książki Nigelli Lawson- "Kuchnia. Przepisy z serca domu.", s. 46
Składniki na sos:
- 1 cebula,
- 2 puszki (po 400g) pomidorów krojonych,
- 1 puszka wody,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki suszonego tymianku,
- 2 łyżeczki suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na pulpeciki:
- 500 g mielonego mięsa,
- 1 jajo,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżki parmezanu,
- 2 łyżki cebuli (z tej posiekanej na sos),
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- sól i pieprz.
Wykonanie:
1. Cebulę drobno posiekać. Odłożyć dwie łyżki do mięsa.
2. W rondelku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać cebulę, doprawić tymiankiem i bazylią. Dusić aż cebula się zeszkli. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do cebuli.
3. Wlać pomidory i dodatkowo puszkę wody. Dusić chwilę, a gdy pomidory zmiękną i sos zgęstnieje, dodać pozostałe przyprawy. Zmniejszyć ogień i powoli dusić.
4. Wszystkie składniki na pulpety wymieszać, a następnie uformować niewielkie kulki. Pulpety wkładać delikatnie do sosu i dusić przez ok. 30 minut.
5. Podawać z ugotowanym wcześniej ryżem.
Muszę je w końcu wypróbować bo już mi któryś raz mignął ten przepis :)
OdpowiedzUsuńNie napiszę, że te pulpeciki robi się szybko ale przepis z pewnością jest wart wypróbowania:))
OdpowiedzUsuń