środa, 27 listopada 2013

Pulpeciki Nigelli

Przepis trochę przez mnie zmodyfikowany pochodzi z książki Nigelli Lawson- "Kuchnia. Przepisy z serca domu.", s. 46

Składniki na sos:
  • 1 cebula,
  • 2 puszki (po 400g) pomidorów krojonych, 
  • 1 puszka wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku. 

Składniki na pulpeciki:
  • 500 g mielonego mięsa,
  • 1 jajo,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki parmezanu,
  • 2 łyżki cebuli (z tej posiekanej na sos),
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól i pieprz.




Wykonanie:
1. Cebulę drobno posiekać. Odłożyć dwie łyżki do mięsa. 
2. W rondelku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać cebulę, doprawić tymiankiem i bazylią. Dusić aż cebula się zeszkli. Przecisnąć czosnek przez praskę  i dodać do cebuli. 
3. Wlać pomidory i dodatkowo puszkę wody. Dusić chwilę, a gdy pomidory zmiękną i sos zgęstnieje, dodać pozostałe przyprawy. Zmniejszyć ogień i powoli dusić. 
4. Wszystkie składniki na pulpety wymieszać, a następnie uformować niewielkie kulki. Pulpety wkładać delikatnie do sosu i dusić przez ok. 30 minut.
5. Podawać z ugotowanym wcześniej ryżem.

2 komentarze:

  1. Muszę je w końcu wypróbować bo już mi któryś raz mignął ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie napiszę, że te pulpeciki robi się szybko ale przepis z pewnością jest wart wypróbowania:))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...