sobota, 13 października 2012

Nobel dla papryki

 

Autor: Tadeusz Olszański
Tytuł: Nobel dla papryki
Wydawnictwo Studio Emka
Warszawa 2011
Brak zdjęć (co dla mnie osobiście nie jest wadą)

       Cenię książki, które poza ciekawymi przepisami dostarczają mi jeszcze porad na temat gotowania. I taka właśnie jest ta książka. Jej pierwsze wydanie ukazało się już wiele lat temu - w 1979 roku.

      Autor książki, którego mama była Węgierką, pracował w latach dziewięćdziesiątych jako korespondent Polskiego Radia i Telewizji na Węgrzech, a wcześniej był dyrektorem Ośrodka Kultury Polskiej w Budapeszcie. W książce doradzi nam gdzie dobrze zjeść, jakie wino dobrać do zamówionych przez nas potraw (osobny rozdział książki został poświęcony Tokajowi).

  Zanim przejdziemy do zamieszczonych na końcu książki przepisów przeczytamy o głównych składnikach kuchni węgierskiej: papryce, cebuli, smalcu, czosnku i pomidorze. To właśnie ten teoretyczny wstęp, w którym  możemy przeczytać między innymi: jak używać sproszkowanej papryki, w jakiej postaci najlepiej dodawać czosnek podczas gotowania gulaszy, stanowi dużą zaletę książki.


      W książce znajdziemy 75 przepisów pochodzących z kuchni węgierskiej. Zostały one podzielone na działy: 

  • zupy,
  • ciepłe przystawki, jarzyny i zapiekanki,
  • ryby,
  • potrawy z mięsa,
  • sałaty i surówki,
  • ciasta i desery.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...