Autor: Tadeusz Olszański
Tytuł: Nobel dla papryki
Wydawnictwo Studio Emka
Warszawa 2011
Brak zdjęć (co dla mnie osobiście nie jest wadą)
Brak zdjęć (co dla mnie osobiście nie jest wadą)
Cenię książki, które poza ciekawymi przepisami dostarczają mi jeszcze porad na temat gotowania. I taka właśnie jest ta książka. Jej pierwsze wydanie ukazało się już wiele lat temu - w 1979 roku.
Autor książki, którego mama była Węgierką, pracował w latach dziewięćdziesiątych jako korespondent Polskiego Radia i Telewizji na Węgrzech, a wcześniej był dyrektorem Ośrodka Kultury Polskiej w Budapeszcie. W książce doradzi nam gdzie dobrze zjeść, jakie wino dobrać do zamówionych przez nas potraw (osobny rozdział książki został poświęcony Tokajowi).
Zanim przejdziemy do zamieszczonych na końcu książki przepisów przeczytamy o głównych składnikach kuchni węgierskiej: papryce, cebuli, smalcu, czosnku i pomidorze. To właśnie ten teoretyczny wstęp, w którym możemy przeczytać między innymi: jak używać sproszkowanej papryki, w jakiej postaci najlepiej dodawać czosnek podczas gotowania gulaszy, stanowi dużą zaletę książki.
W książce znajdziemy 75 przepisów pochodzących z kuchni węgierskiej. Zostały one podzielone na działy:
Autor książki, którego mama była Węgierką, pracował w latach dziewięćdziesiątych jako korespondent Polskiego Radia i Telewizji na Węgrzech, a wcześniej był dyrektorem Ośrodka Kultury Polskiej w Budapeszcie. W książce doradzi nam gdzie dobrze zjeść, jakie wino dobrać do zamówionych przez nas potraw (osobny rozdział książki został poświęcony Tokajowi).
Zanim przejdziemy do zamieszczonych na końcu książki przepisów przeczytamy o głównych składnikach kuchni węgierskiej: papryce, cebuli, smalcu, czosnku i pomidorze. To właśnie ten teoretyczny wstęp, w którym możemy przeczytać między innymi: jak używać sproszkowanej papryki, w jakiej postaci najlepiej dodawać czosnek podczas gotowania gulaszy, stanowi dużą zaletę książki.
W książce znajdziemy 75 przepisów pochodzących z kuchni węgierskiej. Zostały one podzielone na działy:
- zupy,
- ciepłe przystawki, jarzyny i zapiekanki,
- ryby,
- potrawy z mięsa,
- sałaty i surówki,
- ciasta i desery.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz