poniedziałek, 8 października 2012

Zupa krem z kalafiora

       Zimno, pada, wieje... gdyby to tylko ode mnie zależało nie wychodziłabym dzisiaj z domu. Za to ugotowałabym duży garnek tej zupy i może trochę złośliwie usiadłabym z nią na parapecie i obserwowała ciągle spieszących się przechodniów.

Zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga: http://www.dwiechochelki.pl/2010/08/zupa-krem-z-kalafiora.html

Składniki:
  • 1 nieduży kalafior,
  • 2 posiekane cebule,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki curry,
  • sól, pieprz,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 250 ml mleka,
  • 500 ml bulionu,
  • 40 g startego parmezanu,
  • gałka muszkatołowa do posypania na wierzchu już gotowej zupy.


Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
2. Kalafior umyć i podzielić na różyczki. 
3. Podsmażyć cebulę na oliwie, 
4. Dodać sól, pieprz, czosnek i kalafior.
5. Wlać bulion i mleko.
6. Dodać curry.
7. Gotować około 20 minut.
8. Zupę zmiksować i ewentualnie doprawić do smaku.
9. Dodać parmezan i mieszać do czasu aż ser się rozpuści.
10. Już na talerzach posypać zupę odrobiną gałki (opcjonalnie, choć ja bardzo lubię i uważam, że nadaje ona zupie charakteru). Najlepsza dopóki jeszcze gorąca. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...