Zimno, pada, wieje... gdyby to tylko ode mnie zależało nie wychodziłabym dzisiaj z domu. Za to ugotowałabym duży garnek tej zupy i może trochę złośliwie usiadłabym z nią na parapecie i obserwowała ciągle spieszących się przechodniów.
Zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga: http://www.dwiechochelki.pl/2010/08/zupa-krem-z-kalafiora.html
Składniki:
- 1 nieduży kalafior,
- 2 posiekane cebule,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki curry,
- sól, pieprz,
- 4 łyżki oliwy,
- 250 ml mleka,
- 500 ml bulionu,
- 40 g startego parmezanu,
- gałka muszkatołowa do posypania na wierzchu już gotowej zupy.
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
2. Kalafior umyć i podzielić na różyczki.
3. Podsmażyć cebulę na oliwie,
3. Podsmażyć cebulę na oliwie,
4. Dodać sól, pieprz, czosnek i kalafior.
5. Wlać bulion i mleko.
6. Dodać curry.
7. Gotować około 20 minut.
8. Zupę zmiksować i ewentualnie doprawić do smaku.
9. Dodać parmezan i mieszać do czasu aż ser się rozpuści.
10. Już na talerzach posypać zupę odrobiną gałki (opcjonalnie, choć ja bardzo lubię i uważam, że nadaje ona zupie charakteru). Najlepsza dopóki jeszcze gorąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz