poniedziałek, 21 maja 2012

Kefirowe placuszki



Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 szklanki kefiru naturalnego ( może być również maślanka),
  • 2 łyżeczki masła,
  • kropla olejku migdałowego.


     Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Placuszki smażymy na małym ogniu aż zarumienią się z obu stron.

     Jak widać z przepisu same placuszki nie będą bardzo słodkie, przeciwnie do np. placuszków z serem, miodem i cynamonem (przepis tutaj). W związku z tym świetnie nadają się do różnego rodzaju dodatków, np. jogurtu jak na zdjęciach powyżej, miodu (zdjęcie poniżej) albo syropu klonowego. 


2 komentarze:

  1. z przyjemnością bym zjadła takie na sniadanie, zresztą na obiad i kolację tez :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tych składników wychodzi sporo ciasta więc spokojnie można przygotować je np. poprzedniego dnia na kolację a następnie rano bezstresowo zaserwować podczas śniadania:-).

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...