Składniki:
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 szklanki kefiru naturalnego ( może być również maślanka),
- 2 łyżeczki masła,
- kropla olejku migdałowego.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Placuszki smażymy na małym ogniu aż zarumienią się z obu stron.
Jak widać z przepisu same placuszki nie będą bardzo słodkie, przeciwnie do np. placuszków z serem, miodem i cynamonem (przepis tutaj). W związku z tym świetnie nadają się do różnego rodzaju dodatków, np. jogurtu jak na zdjęciach powyżej, miodu (zdjęcie poniżej) albo syropu klonowego.
z przyjemnością bym zjadła takie na sniadanie, zresztą na obiad i kolację tez :)
OdpowiedzUsuńZ tych składników wychodzi sporo ciasta więc spokojnie można przygotować je np. poprzedniego dnia na kolację a następnie rano bezstresowo zaserwować podczas śniadania:-).
OdpowiedzUsuń