sobota, 19 maja 2012

Tarta z nadzieniem migdałowym




Składniki: 


Ciasto:
  • 150 g masła o temperaturze pokojowej,
  • szczypta soli,
  • 20 ml zimnego mleka,
  • 250 g mąki.

Masa:
  • 100 g migdałów,
  • 3 jajka,
  • 200 g słodkiej śmietanki,
  • 300 g trzcinowego cukru.



     Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i ugniatać aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulę i włożyć na około 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować i przełożyć do foremki na tartę. Spód ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Krem migdałowy:

     Osobiście nie mielę migdałów (choć można to zrobić) tylko rozdrabniam na trochę mniejsze cząstki. Lubię kiedy w cieście można  wyraźnie wyczuć kawałki migdałów czy orzechów.
     Do migdałów dodajemy ubitą śmietanę, cukier trzcinowy i żółtka. Mieszamy. Masa nabiera ładnego, złocistego koloru. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

     Na podpieczone ciasto wylewamy naszą masę migdałową i pieczemy jeszcze około 30 minut w temperaturze 200 stopni.



Ciasto jest kruche i bardzo słodkie. 


5 komentarzy:

  1. Pyszna już na sam widok.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję:-) Dużą zaletą tej tarty jest brak wyszukanych składników. Jest bardzo prosta w przygotowaniu.

      Usuń
  3. Świetnie się zapowiada! Nadzienie migdałowe musi smakować obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe...lubię tarty z takim konkretnym nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...