środa, 25 kwietnia 2012

Placuszki kukurydziane

Zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga: http://whiteplate.blogspot.com/2010_06_01_archive.html



Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 420 g jogurtu,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 3 łyżki roztopionego i ostudzonego masła.

      Rozpuszczone i ostudzone masło łączymy w misce z mlekiem, jajkiem i jogurtem. W drugim pojemniku połączyć składniki suche - mąkę pszenną, kukurydzianą, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mokrą masę przelewamy do suchej i mieszamy kilka minut.
      Smażyć z obu stron placuszki aż do zarumienienia. 

2 komentarze:

  1. Placuszki przepyszne, dziekuje za przepis! Zrobilam jedna porcje na trzy osoby, musialam dosmazac druga... nieporownywalnie lepsze od pszennych, sa lzejsze, sytniejsze, cudownie puszyste i swietnie sie smaza. Konsystencja idealna, do smaku dodalam aromatu i cukru trzcinowego. Idealny pomysl na szybki obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. dla wastez takie geste ciasto wyszlo?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...