Zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga: http://whiteplate.blogspot.com/2010_06_01_archive.html
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
- 3 łyżki cukru,
- 1 jajko,
- 420 g jogurtu,
- 1/4 szklanki mleka,
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 3 łyżki roztopionego i ostudzonego masła.
Rozpuszczone i ostudzone masło łączymy w misce z mlekiem, jajkiem i jogurtem. W drugim pojemniku połączyć składniki suche - mąkę pszenną, kukurydzianą, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mokrą masę przelewamy do suchej i mieszamy kilka minut.
Smażyć z obu stron placuszki aż do zarumienienia.
Placuszki przepyszne, dziekuje za przepis! Zrobilam jedna porcje na trzy osoby, musialam dosmazac druga... nieporownywalnie lepsze od pszennych, sa lzejsze, sytniejsze, cudownie puszyste i swietnie sie smaza. Konsystencja idealna, do smaku dodalam aromatu i cukru trzcinowego. Idealny pomysl na szybki obiad!
OdpowiedzUsuńdla wastez takie geste ciasto wyszlo?
OdpowiedzUsuń