Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 10 łyżek wiórek kokosowych,
- 2 jajka,
- 160 g roztopionego i ostudzonego masła,
- sok z dwóch limonek.
Jak zwykle w przypadku muffinek potrzebne będą dwie miski. W pierwszej mieszamy ze sobą: jajka, masło (roztopione i ostudzone) i sok z limonek. W drugiej: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i wiórki kokosowe.
Następnie łączymy delikatnie składniki mokre i suche. Masę przelewamy do foremek na muffinki. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
W smaku muffinek wyraźnie czuć zarówno wiórki kokosowe jak i limonkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz