wtorek, 1 maja 2012

Muffiny czekoladowe z mascarpone


Pomysł na muffiny pochodzi ze strony: http://www.marta-gotuje.pl/muffinki-czekoladowe-z-serkiem-mascarpone/


Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki mleka (teoretycznie mleko można zastąpić jogurtem naturalnym ale mleko lepiej podkreśla czekoladowy smak i muffiny są dużo smaczniejsze),
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego,
  • żółtko z jednego jajka.


Nadzienie z serka:

  • 125 gramów serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru, 
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • białko z jednego jajka.



       Wszystkie składniki nadzienia serkowego łączymy ze sobą. Po zmieszaniu wstawiamy na kilka minut do lodówki.

       Mąkę mieszamy z cukrem, kakaem i proszkiem do pieczenia. W trzeciej misce łączy ze sobą wszystkie pozostałe składniki mokre. Następnie delikatnie mieszamy masę z mąki z zawartością trzeciej miski.

      Jak zawsze w przypadku muffinek nie mieszamy dokładnie wszystkich składników.

      Wlewamy masę czekoladową do połowy wysokości foremki. Na wierzch nakładamy masę z serka mascarpone. Masa jest bardzo delikatna w smaku. Jeśli włożymy jej za mało to nie będzie praktycznie wyczuwalna w smaku.

Muffiny pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...