Pomysł na muffiny pochodzi ze strony: http://www.marta-gotuje.pl/muffinki-czekoladowe-z-serkiem-mascarpone/
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/3 szklanki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki wody,
- 1/2 szklanki mleka (teoretycznie mleko można zastąpić jogurtem naturalnym ale mleko lepiej podkreśla czekoladowy smak i muffiny są dużo smaczniejsze),
- 1 łyżeczka olejku waniliowego,
- żółtko z jednego jajka.
Nadzienie z serka:
- 125 gramów serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka mąki pszennej,
- białko z jednego jajka.
Wszystkie składniki nadzienia serkowego łączymy ze sobą. Po zmieszaniu wstawiamy na kilka minut do lodówki.
Mąkę mieszamy z cukrem, kakaem i proszkiem do pieczenia. W trzeciej misce łączy ze sobą wszystkie pozostałe składniki mokre. Następnie delikatnie mieszamy masę z mąki z zawartością trzeciej miski.
Jak zawsze w przypadku muffinek nie mieszamy dokładnie wszystkich składników.
Wlewamy masę czekoladową do połowy wysokości foremki. Na wierzch nakładamy masę z serka mascarpone. Masa jest bardzo delikatna w smaku. Jeśli włożymy jej za mało to nie będzie praktycznie wyczuwalna w smaku.
Muffiny pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz