"Kocham gotować. Magda Gessler. Przepis na życie", Świat Książki, Warszawa 2011
Książka Magdy Gessler jest zbiorem przepisów na potrawy podzielone według kolorów mających symbolizować określone uczucia towarzyszące życiu człowieka. A więc:
purpura to pożądanie,
żółty - zazdrość,
różowy - zaloty,
pomarańczowy - perwersja,
czerwony - oczywiście miłość,
czarny - zazdrość,
biały - niewinność,
brunatny - niechęć,
a zielony - nadzieja.
Według mnie to absolutnie nie jest książka kucharska, a już na pewno nie dla osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę z gotowaniem. Brak jest w niej dokładnych przepisów, mało porad odnośnie gotowania. Przykłady - na stronie 264 w przepisie na bułeczki wiejskie brak jest chociażby orientacyjnego czasu ich pieczenia co według mnie jest dużym mankamentem publikacji. Kolejny przykład to przepis ze strony 190 na barszcz gdzie mowa jest o dodaniu octu, nie ma go jednak w opisie składnikach, a w opisie przyrządzania również nie jest podana ilość.
Mimo tych nie dociągnięć dostajemy do ręki bardzo ładną wizualnie książkę. Wspaniałe zdjęcia zostały wykonane przez: Studio Lipov, Tomasza Paczkowskiego. Aranżacja zdjęć: Studio Lipov i Magda Gessler. Poza zdjęciami na uwagę zasługują także wymyślne nazwy potraw np. strona 23 - Królów gulasz najważniejszy, mocno sypany papryką, z zacierkami.
Podsumowując książka jest raczej albumem kulinarnym, niż książką kucharską. Niemniej zdjęcia zachęcają do przygotowywania omawianych potraw i myślę, iż kilka przepisów z tej książki wkrótce pojawi się na blogu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz