niedziela, 7 kwietnia 2013

Zupa pomidorowa




Składniki:
  • 400 g pomidorów,
  • 3 łyżki oleju ryżowego,
  • szczypta soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół szklanki wody,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 3 łyżki drobnego makaronu lub 2 łyżki ryżu

Wykonanie:
1. Rozgrzewamy olej. Wrzucamy pomidory (puszka lub sparzone i obrane ze skórki) oraz dolewamy wodę.
2. Solimy, dodajemy czosnek oraz pozostałe przyprawy. 
3. Gotujemy przez około 15 minut.
4. Na zakończenie dodajemy makaron lub ryż i gotujemy jeszcze kilka minut.

* W jednej z książek Nigelli przeczytałam, że zupę pomidorową z dodatkiem śmietany spokojnie można nazwać zupą retro, nie przystającą do dzisiejszej mody, jednak ja zawsze chętnie dodaję łyżkę śmietany lub jeszcze częściej jogurtu.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...