Składniki:
- 400 g pomidorów,
- 3 łyżki oleju ryżowego,
- szczypta soli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- pół szklanki wody,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 3 łyżki drobnego makaronu lub 2 łyżki ryżu
Wykonanie:
1. Rozgrzewamy olej. Wrzucamy pomidory (puszka lub sparzone i obrane ze skórki) oraz dolewamy wodę.
2. Solimy, dodajemy czosnek oraz pozostałe przyprawy.
3. Gotujemy przez około 15 minut.
4. Na zakończenie dodajemy makaron lub ryż i gotujemy jeszcze kilka minut.
* W jednej z książek Nigelli przeczytałam, że zupę pomidorową z dodatkiem śmietany spokojnie można nazwać zupą retro, nie przystającą do dzisiejszej mody, jednak ja zawsze chętnie dodaję łyżkę śmietany lub jeszcze częściej jogurtu.
aż mi się pomidorówki zachciało...:)
OdpowiedzUsuńPomidorowa królowa polskich zup, pyszna
OdpowiedzUsuń