niedziela, 3 marca 2013

Tarta kokosowa


Inspiracja - "Encyklopedia kulinarna - ciasta. Wydawnictwo Dragon Sp. z o.o. s. 216

Składniki:

Ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 125 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka śmietany,
  • łyżeczka olejku waniliowego.

Nadzienie:

  • 2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 100 g masła,
  • 1/2 szklanki śmientany 22%,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Wykonanie:
Ciasto:
1. Połącz ze sobą mąkę, cukier puder i sól w robocie kuchennym.
2. Pokrój masło na niewielkie kawałki i dodaj do robota. Chwilę mieszaj.
3. W małej misce ubij żółtka jajek. 
4. Dodaj do jajek śmietanę i olejek.
5. Mieszankę z jajek dodaj do mąki i wymieszaj.
6. Ciasto wyjmij na blat kuchenny i zagnieć je aż do uzyskania jednolitej masy.
7. Zawiń ciasto w folię i włóż na 2 godziny do lodówki.
8. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłóż nim foremkę.
9 Ciasto podpiecz przez około 15 - 20 minut w temeraturze 200 stopni, a w tym czasie zabierz się za przygotowanie nadzienia.


Nadzienie:
1. Masło utrzyj z cukrem. Stopniowo dodawaj jajka.
2. Wsyp wiórki kokosowe, dodaj cynamon i śmietanę.
3. Tak wymieszane nadzienie wylej na podpieczony spód.
4. Całość wstaw do piekarnika na około 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...