Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 125 g masła,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka śmietany,
- łyżeczka olejku waniliowego.
Nadzienie:
- 2 szklanki wiórków kokosowych,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 100 g masła,
- 1/2 szklanki śmientany 22%,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Wykonanie:
Ciasto:
1. Połącz ze sobą mąkę, cukier puder i sól w robocie kuchennym.
2. Pokrój masło na niewielkie kawałki i dodaj do robota. Chwilę mieszaj.
3. W małej misce ubij żółtka jajek.
4. Dodaj do jajek śmietanę i olejek.
4. Dodaj do jajek śmietanę i olejek.
5. Mieszankę z jajek dodaj do mąki i wymieszaj.
6. Ciasto wyjmij na blat kuchenny i zagnieć je aż do uzyskania jednolitej masy.
7. Zawiń ciasto w folię i włóż na 2 godziny do lodówki.
8. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłóż nim foremkę.
9 Ciasto podpiecz przez około 15 - 20 minut w temeraturze 200 stopni, a w tym czasie zabierz się za przygotowanie nadzienia.
Nadzienie:
1. Masło utrzyj z cukrem. Stopniowo dodawaj jajka.
2. Wsyp wiórki kokosowe, dodaj cynamon i śmietanę.
3. Tak wymieszane nadzienie wylej na podpieczony spód.
4. Całość wstaw do piekarnika na około 20 minut.
8. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłóż nim foremkę.
9 Ciasto podpiecz przez około 15 - 20 minut w temeraturze 200 stopni, a w tym czasie zabierz się za przygotowanie nadzienia.
Nadzienie:
1. Masło utrzyj z cukrem. Stopniowo dodawaj jajka.
2. Wsyp wiórki kokosowe, dodaj cynamon i śmietanę.
3. Tak wymieszane nadzienie wylej na podpieczony spód.
4. Całość wstaw do piekarnika na około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz