środa, 20 lutego 2013

Ciasto marchewkowe i Kukbuk

       Przepisów na ciasto marchewkowe jest w internecie zatrzęsienie. Postanowiłam skorzystać z  tego zamieszczonego w nowym magazynie kulinarnym Kukbuk. Niestety to był zawód na całej linii. Czytając składniki potrzebne do produkcji wypieku naszykowałam kostkę masła. W sposobie wykonania nie było jednak nic o maśle za to proszono o stopniowe dodawanie oleju (w niewiadomo jakiej ilości). Dodatkowo w składnikach pojawiły się też tajemnicze 4 łyżki wódki, których przeznaczenia sposób wykonania też nie wyjaśniał.
      Te nieścisłości zmusiły mnie, nie bez lekkiego poirytowania, do poszukania bloga autorki przepisu. Odszukany tam przepis był dużo dokładniejszy i precyzyjnie wyjaśniał w jaki sposób przygotować ciasto. 
      Mimo długiego procesu przygotowywania ciasta (związanego z poszukiwaiem odpowiedniego przepisu) nie mogę powiedzieć nic złego o samym wypieku. Ciasto wyszło bardzo dobre. Lekko wilgotne, a co najważniejsze bardzo długo zachowuje świeżość.



Składniki:
  • 4 jajka,
  • 200 ml oleju,
  • 200 g cukru,
  • 100 g orzechów,
  • 250 g mąki,
  • 300-350 g startej marchewki,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 łyżeczki soli.


Wykonanie:

1. Jajka ubijamy z cukrem. Cały czas mieszając dolewamy stopniowo olej.
2. Dodajemy startą marchewkę. Następnie mąkę, proszek i sodę. Dokładnie mieszamy.
3. Dodajemy sól, cynamon i imbir oraz na samym końcu orzechy.
5. Pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...