sobota, 9 marca 2013

Piernik kokosowy


Inspiracja - "Encyklopedia kulinarna - ciasta. Wydawnictwo Dragon Sp. z o.o. s. 208

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 250 g cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/2 szklanki oleju.


Wykonanie:
1. Wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, proszek, sodę, cukry, wiórki, kakao oraz przyprawę do piernika. 
2. Mieszamy ze sobą składniki  mokre: jajka, jogurt, olej. 
3. Dzielimy składniki suche na około cztery porcje i powoli dodajemy do mokrych dokładnie mieszając. 
4. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...