Tytuł: Domowe gotowanie techniki i narzędzia
Praca zbiorowa
Wydawnictwo Buchmann
Rok wydania 2012
Książka sprzedawana jest nam jako biblia technik i przyborów. Muszę przyznać, że nie jest to stwierdzenie specjalnie na wyrost.
Pierwsza część książki należy do sprzętu kuchennego. Autorzy piszą między innymi z jakich materiałów powinna być wykonana blaszka do pieczenia, w czy najlepiej gotować, jakich noży używać, itp.
Po tym bardzo obszernym wstępie przechodzimy do konkretów, czyli spisu technik kuchennych przeplatanego około pięćdziesięcioma przepisami.
Na jakie przepisy możemy liczyć? Przede wszystkim podstawowe, między innymi na: makaron, ciasto na pierogi, ciasto na tartę czy naleśniki. Przepisy dodatkowo opatrzone są w bardzo praktyczne podpowiedzi co należy zrobić w sytuacjach kryzysowych w naszej kuchni, np. gdy źle ubijemy białka czy zważy nam się śmietana. To między innymi takie zapisy czynią tę książkę godną polecenia i to nie tylko dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem ale także tych, którzy chcieliby poszerzyć swoją wiedzę z zakresu kulinariów.
Miłośnicy mięsa również spokojnie mogą sięgnąć po tę pozycję ze względu na bogato ilustrowaną część dotyczącą technik przygotowywania mięsa.
Wstęp do książki napisał Thomas Keller, amerykański szef kuchni, restaurator oraz autor wielu książek kucharskich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz