niedziela, 18 listopada 2012

Bułeczki z białym serem

      Dzisiaj będą właściwie od razu dwa przepisy. Pierwszy to propozycja z ciasta francuskiego, a druga z ciasta drożdżowego. Osobiście nie przepadam za ciastem francuskim (więc za dużo na blogu podobnych przepisów nie będzie:-)) ale zdecydowanie góruje ono nad ciastem drożdżowym pod kątem szybkości przygotowywania.

Francuskie zawijańce z białym serem


Składniki:
  • 200 g białego sera,
  • ciasto francuskie,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 jajko.

Wykonanie:
1. Rozwijamy ciasto francuskie (zawiera w sobie dużo masła, które będzie się delikatnie roztapiać więc od rozwinięcia aż do wstawienia do piekarnika  nie powinno minąć dużo czasu).
2. Mieszamy ser z cukrem.
3. Smarujemy powierzchnię ciasta francuskiego serem.
4. Zwijamy ciasto w rulon.
5. Kroimy.
6. Żółtko rozkłucamy.
7. Bierzemy pędzelek i "malujemy" żółkiem powierzchnię bułek.
8. Pieczemy przez około 18 minut w temperaturze 195 stopni C.



Drożdżowe bułeczki z białym serem (niezbyt słodkie)


Składniki:
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 ml ciepłego mleka,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 50 g masła,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 żółtko.
Nadzienie:
  • 200 g białego sera,
  • 4 łyżki cukru.
  • żółtko do "pomalowania "wierzchu

Wykonanie:
1. Masło roztopić i wystudzić.
2. Mleko wymieszać z rozkruszonymi drożdżami.
3. Wsypać mąkę, wlać wystudzone masło, dodać sól, cukier ( 2 łyżeczki) oraz jajko.
4. Wyrobić ciasto. 
5. Przykryć je i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1 h).
6. Wymieszać ser z cukrem.
7. Rozwałkować ciasto tak aby miało kształt prostokąta.
8. Posmarować go masą serową. 
9. Zwinąć w rulon i pokroić w krążki. 
10. "Pomalować" jajkiem wierzch bułeczek.
11. Piec przez około 25 minut w temperaturze 220 stopni C.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...