Dzisiaj będą właściwie od razu dwa przepisy. Pierwszy to propozycja z ciasta francuskiego, a druga z ciasta drożdżowego. Osobiście nie przepadam za ciastem francuskim (więc za dużo na blogu podobnych przepisów nie będzie:-)) ale zdecydowanie góruje ono nad ciastem drożdżowym pod kątem szybkości przygotowywania.
Francuskie zawijańce z białym serem
Składniki:
- 200 g białego sera,
- ciasto francuskie,
- 4 łyżki cukru,
- 1 jajko.
Wykonanie:
1. Rozwijamy ciasto francuskie
(zawiera w sobie dużo masła, które będzie się delikatnie roztapiać więc od
rozwinięcia aż do wstawienia do piekarnika nie powinno minąć dużo czasu).
2. Mieszamy ser z cukrem.
3. Smarujemy powierzchnię ciasta
francuskiego serem.
4. Zwijamy ciasto w rulon.
5. Kroimy.
6. Żółtko rozkłucamy.
7. Bierzemy pędzelek i
"malujemy" żółkiem powierzchnię bułek.
8. Pieczemy przez około 18 minut w
temperaturze 195 stopni C.
Drożdżowe bułeczki z białym serem (niezbyt słodkie)
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 ml ciepłego mleka,
- 10 g świeżych drożdży,
- 50 g masła,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 żółtko.
Nadzienie:
- 200 g białego sera,
- 4 łyżki cukru.
- żółtko do "pomalowania "wierzchu
Wykonanie:
1. Masło roztopić i wystudzić.
2. Mleko wymieszać z rozkruszonymi
drożdżami.
3. Wsypać mąkę, wlać wystudzone
masło, dodać sól, cukier ( 2 łyżeczki) oraz jajko.
4. Wyrobić ciasto.
5. Przykryć je i pozostawić w
ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1 h).
6. Wymieszać ser z cukrem.
7. Rozwałkować ciasto tak aby miało
kształt prostokąta.
8. Posmarować go masą serową.
9. Zwinąć w rulon i pokroić w
krążki.
10. "Pomalować" jajkiem
wierzch bułeczek.
11. Piec
przez około 25 minut w temperaturze 220 stopni C.
Każdy wypiek z białym serem spotyka się z moim uznaniem. :)
OdpowiedzUsuń