wtorek, 13 listopada 2012

Ciasto z odrobiną suchego maku

      Przepis pochodzi z tego bloga choć cytryny pozwoliłam sobie zamienić na olejek migdałowy, który moim zdaniem o wiele lepiej pasuje do maku. Wiem, że taka ilość śmietany, oleju i masła może zabić ale zamierzam grzeszyć tylko czasem.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki maku,
  • 125 g miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 4 jajka,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego.






Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
2. Połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
3. W drugiej misce wymieszać masło, śmietanę i cukier.
4. Kolejno dodawać jajka, następnie olej i olejek migdałowy.
5. Cały czas mieszając wsypywać powoli mieszankę z mąki (punkt 2)
6. Piec około 55 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...