Przepis
pochodzi z tego bloga choć cytryny pozwoliłam sobie zamienić na olejek migdałowy,
który moim zdaniem o wiele lepiej pasuje do maku. Wiem, że taka ilość śmietany,
oleju i masła może zabić ale zamierzam grzeszyć tylko czasem.
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 2 łyżki maku,
- 125 g miękkiego masła,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 4 jajka,
- 1/4 szklanki oleju,
- 1 łyżeczka olejku migdałowego.
Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
2. Połączyć ze sobą mąkę, proszek do
pieczenia i sól.
3. W drugiej misce wymieszać masło,
śmietanę i cukier.
4. Kolejno dodawać jajka, następnie olej
i olejek migdałowy.
5. Cały czas mieszając wsypywać powoli
mieszankę z mąki (punkt 2)
6. Piec około 55 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz