Ochota na ten sernik naszła mnie już dawno, po obejrzeniu jednego z programów Nigelli. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo słodki.
Spód:
- 125g herbatników,
- 75g miękkiego masła.
Masa serowa:
- 300g białego serka,
- 60g cukru pudru,
- 1 łyżeczka olejku waniliowego,
- sok z połowy cytryny,
- 250 ml śmietany kremówki,
- konfitury (u mnie malinowe).
Wykonanie:
1. Herbatniki należy rozdrobnić i połączyć z masłem.
2. Wyłożyć masą z herbatników dno tortownicy.
3. Ser, cukier, wanilię i sok z cytryny wymieszać na jednolitą masę.
4. W osobnym naczyniu ubić śmietanę i połączyć ją z masą serową.
5. Rozprowadzić tak przygotowaną masę na warstwie herbatników.
6. Wstawić na około 3 godziny do lodówki.
7. Przed podaniem rozłożyć po wierzchu konfiturę owocową.
Uwaga: Już sam ser jest dość słodki więc jeśli Wasza konfitura jest też bardzo słodka nie dodawajcie jej za dużo. Np. przy konfiturach z krakowskiego kredensu, które są według mnie bardzo słodkie cienka warstwa (zdjęcie poniżej) jest absolutnie wystarczająca.
Uwaga: Już sam ser jest dość słodki więc jeśli Wasza konfitura jest też bardzo słodka nie dodawajcie jej za dużo. Np. przy konfiturach z krakowskiego kredensu, które są według mnie bardzo słodkie cienka warstwa (zdjęcie poniżej) jest absolutnie wystarczająca.
Lubię przepisy Nigelli. Ten serniczek znam i uważam, że jest pyszny.
OdpowiedzUsuń