sobota, 27 października 2012

Sernik na zimno według Nigelli

      Ochota na ten sernik naszła mnie już dawno, po obejrzeniu jednego z programów Nigelli. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo słodki. 

Przepis pochodzi stąd: http://nigella-ekspresowo.blogspot.com/2009/01/odcinek12-retro-na-szybko-winiowy.html


Składniki:


Spód:
  • 125g herbatników, 
  • 75g miękkiego masła.
Masa serowa:
  • 300g białego serka, 
  • 60g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego,
  • sok z połowy cytryny,
  • 250 ml śmietany kremówki,
  • konfitury (u mnie malinowe).


Wykonanie:

1. Herbatniki należy rozdrobnić i połączyć z masłem.
2. Wyłożyć masą z herbatników dno tortownicy.
3. Ser, cukier, wanilię i sok z cytryny wymieszać na jednolitą masę.
4. W osobnym naczyniu ubić śmietanę i połączyć ją z masą serową. 
5. Rozprowadzić tak przygotowaną masę na warstwie herbatników.
6. Wstawić na około 3 godziny do lodówki. 
7. Przed podaniem rozłożyć po wierzchu konfiturę owocową.

Uwaga: Już sam ser jest dość słodki więc jeśli Wasza konfitura jest też bardzo słodka nie dodawajcie jej za dużo. Np. przy konfiturach z krakowskiego kredensu, które są według mnie bardzo słodkie cienka warstwa (zdjęcie poniżej) jest absolutnie wystarczająca.



1 komentarz:

  1. Lubię przepisy Nigelli. Ten serniczek znam i uważam, że jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...