wtorek, 23 października 2012

Muffinki korzenne

Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki: Chuck Williams, Kristine Kidd, "Wielka księga kucharska", Wydawnictwo Publicat, s. 426


 Składniki: 
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki goździków,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka śmietany 36% (250 ml),
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 90 g roztopionego masła.


Wykonanie: 

1. Mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sól i pozostałe przyprawy należy wymieszać w jednej misce.
2. Jajko, śmietane, mleko, masło wymieszać w drugiej misce.
3. Delikatnie połączyć składniki suche i mokre.
4. Wypełnić foremki do muffinek nadzieniem.
5. Piec przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...