Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki: Chuck Williams, Kristine Kidd, "Wielka księga kucharska", Wydawnictwo Publicat, s. 426
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2/3 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki goździków,
- 1 jajko,
- 1 szklanka śmietany 36% (250 ml),
- 1/2 szklanki mleka,
- 90 g roztopionego masła.
Wykonanie:
1. Mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, sól i pozostałe przyprawy należy wymieszać w jednej misce.
2. Jajko, śmietane, mleko, masło wymieszać w drugiej misce.
3. Delikatnie połączyć składniki suche i mokre.
4. Wypełnić foremki do muffinek nadzieniem.
5. Piec przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Muffinki idealne na jesień i zimę.:-)
OdpowiedzUsuń