Składniki:
- herbatniki,
- 3 waniliowe serki homogenizowane,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- 1 opakowanie galaretki (u mnie smak truskawkowy),
- 1 szklanka soku jabłkowego (można zastąpić szklanką wody),
- jabłka.
Wykonanie:
1. Obierz ze skórki jabłka i pokrój w kostkę.
2. Dno foremki wyłóż herbatnikami
3. Zagotuj sok z jabłek i dodaj do niego żelatynę. Wymieszaj aby się rozpuściła.
4. Schłodzony sok z żelatyną dodaj do serków. Wymieszaj.
5. Masę wylej na herbatniki i włóż do lodówki aby stężała. (Najpierw należy tylko lekko przykryć herbatniki częścią masy i wstawić na kilka minut do lodówki aby lekko zastygła. A następnie dodać już całość. Dzięki temu herbatniki pozostaną na dnie foremki).
6. W tym czasie rozpuść galaretkę według przepisu na opakowaniu.
7. Do galaretki dodaj pokrojone jabłka i odstaw całość do ostygnięcia.
8. Po zastygnięciu pierwszej warstwy wylej na nią galaretkę.
9. Całość wstaw do lodówki aby stężało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz