poniedziałek, 24 września 2012

Sernik na zimno z jabłkami


Składniki:
  • herbatniki,
  • 3 waniliowe serki homogenizowane, 
  • 5 łyżeczek żelatyny,
  • 1 opakowanie galaretki (u mnie smak truskawkowy),
  • 1 szklanka soku jabłkowego (można zastąpić szklanką wody),
  • jabłka.


Wykonanie:
1. Obierz ze skórki jabłka i pokrój w kostkę.  
2. Dno foremki wyłóż herbatnikami
3. Zagotuj sok z jabłek i dodaj do niego żelatynę. Wymieszaj aby się rozpuściła.
4. Schłodzony sok z żelatyną dodaj do serków. Wymieszaj.
5. Masę wylej na herbatniki i włóż do lodówki aby stężała. (Najpierw należy tylko lekko przykryć herbatniki częścią masy i wstawić na kilka minut do lodówki aby lekko zastygła. A następnie dodać już całość. Dzięki temu herbatniki pozostaną na dnie foremki). 
6. W tym czasie rozpuść galaretkę według przepisu na opakowaniu. 
7. Do galaretki dodaj pokrojone jabłka i odstaw całość do ostygnięcia.
8. Po zastygnięciu pierwszej warstwy wylej na nią galaretkę.
9. Całość wstaw do lodówki aby stężało.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...