środa, 19 września 2012

Ciasto cynamonowe z jabłkiem

      Podobno najstarsze zwęglone resztki jabłek datowane są na 6500 lat p.n.e. Prawda jest jednak taka, iż wcale się nam nie znudziły. Wykorzystywane są zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. W tym roku ma ich być naprawdę dużo, warto więc podać przepis na kolejny słodki deser z jabłkami.


Składniki:

  • 200 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 jabłko (ciasto wychodzi niewielkie dlatego wystarczy dodać jedno jabłko).



      Masło (powinno być miękkie) utrzeć z cukrem. Następnie kolejno dodajemy jajka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dosypujemy dwie łyżeczki cynamonu. Mieszamy.
      Masę wlewamy do przygotowanej formy. Na wierzchu układamy pokrojone plasterki jabłka.
      Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 45 minut.

3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie :) Cynamon i jabłko w cieście to jedno z najlepszych połączeń.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka to jest mąka, bo ciasto wygląda na ciemne? A takie baaardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mąką jest pszenna, a ten złocisty kolor ciasto zawdzięcza cynamonowi. W tym wypadku już dwie łyżeczki wystarczą aby ciasto lekko zbrązowiało. Mam nadzieję, iż mimo że jest to tylko mąka pszenna to ciasto będzie smakowało:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...