Podobno najstarsze zwęglone resztki jabłek datowane są na 6500 lat p.n.e. Prawda jest jednak taka, iż wcale się nam nie znudziły. Wykorzystywane są zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. W tym roku ma ich być naprawdę dużo, warto więc podać przepis na kolejny słodki deser z jabłkami.
Składniki:
- 200 g mąki,
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 jabłko (ciasto wychodzi niewielkie dlatego wystarczy dodać jedno jabłko).
Masło (powinno być miękkie) utrzeć z cukrem. Następnie
kolejno dodajemy jajka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dosypujemy
dwie łyżeczki cynamonu. Mieszamy.
Masę wlewamy do
przygotowanej formy. Na wierzchu układamy pokrojone plasterki jabłka.
Wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 45 minut.
Wygląda pysznie :) Cynamon i jabłko w cieście to jedno z najlepszych połączeń.
OdpowiedzUsuńJaka to jest mąka, bo ciasto wygląda na ciemne? A takie baaardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuńMąką jest pszenna, a ten złocisty kolor ciasto zawdzięcza cynamonowi. W tym wypadku już dwie łyżeczki wystarczą aby ciasto lekko zbrązowiało. Mam nadzieję, iż mimo że jest to tylko mąka pszenna to ciasto będzie smakowało:)
OdpowiedzUsuń