środa, 15 sierpnia 2012

Słodki omlet z cynamonem

       Czy każdy poranek jest taki sam? Spokojnie mogę wyróżnić ten leniwy gdy wiadomo, że dzisiaj "nic nie trzeba", jak i ten pospieszny gdy jest już zdecydowanie za późno na wszystko. Nie ważne jaki jest Wasz standardowy poranek, ten przepis sprawdzi się zawsze. Jest szybki i prosty w wykonaniu. Czyżby idealny na jutro?



Zmodyfikowany przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie czerwiec 2012, nr 6, s. 56

Składniki:
  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • cynamon.

       Białka oddzielamy od żółtek a następnie ubijamy je ze szczyptą soli. Ubitą pianę łączymy z żółtkami. Dodajemy mąkę i cukier puder. Mieszamy łyżką (nie miksujemy). 
      Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie wylewamy na nią przygotowaną masę. Kiedy spód się przypiecze dzielimy omlet na mniejsze fragmenty, posypujemy je cynamonem po wierzchu i przerzucamy na drugą stronę.

Możemy podać z samym cukrem pudrem, dżemem lub z sezonowymi owocami. 




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...