Czy każdy poranek jest taki sam? Spokojnie mogę wyróżnić ten leniwy gdy wiadomo, że dzisiaj "nic nie trzeba", jak i ten pospieszny gdy jest już zdecydowanie za późno na wszystko. Nie ważne jaki jest Wasz standardowy poranek, ten przepis sprawdzi się zawsze. Jest szybki i prosty w wykonaniu. Czyżby idealny na jutro?
Zmodyfikowany przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie czerwiec 2012, nr 6, s. 56
Składniki:
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- 3 łyżki mąki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- cynamon.
Białka oddzielamy od żółtek a następnie ubijamy je ze szczyptą soli. Ubitą pianę łączymy z żółtkami. Dodajemy mąkę i cukier puder. Mieszamy łyżką (nie miksujemy).
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie wylewamy na nią przygotowaną masę. Kiedy spód się przypiecze dzielimy omlet na mniejsze fragmenty, posypujemy je cynamonem po wierzchu i przerzucamy na drugą stronę.
Możemy podać z samym cukrem pudrem, dżemem lub z sezonowymi owocami.
Uwielbiam takie omlety. :) Chyba jutro sobie zrobię.
OdpowiedzUsuńDziękuję : )
OdpowiedzUsuń