sobota, 11 sierpnia 2012

Piernik z musem jabłkowym

      Ciasto jest lekko wilgotne. Świetnie smakuje posypane cukrem pudrem i podane z odrobiną musu jabłkowego.


Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga: http://ciasteczkolandia.blox.pl/2008/03/PIERNIK-Z-JABLKAMI.html


Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki gęstego przecieru jabłkowego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 szklanki mąki.


      Przecier jabłkowy wymieszać ze stopionym masłem. Dodać cukier, mąkę, sól, miód, przyprawy korzenne, cynamon oraz sodę i wszystko dokładnie wymieszać.

       Ciasto wlać do formy posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...