Ciasto jest lekko wilgotne. Świetnie smakuje posypane cukrem pudrem i podane z odrobiną musu jabłkowego.
Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga: http://ciasteczkolandia.blox.pl/2008/03/PIERNIK-Z-JABLKAMI.html
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki gęstego przecieru jabłkowego,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 kostki masła,
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki sody,
- 2 łyżki miodu,
- 2 szklanki mąki.
Przecier jabłkowy wymieszać ze stopionym masłem. Dodać cukier, mąkę, sól, miód, przyprawy korzenne, cynamon oraz sodę i wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto wlać do formy posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
lubię wilgotne ciasta
OdpowiedzUsuńi oprószone cukrem pudrem