To takie ciasto na szybko, na chwilę kiedy nie ma się czasu i ochoty na pieczenie kilku warstw, przekładanie kremami. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w mikserze, a potem podać jeszcze ciepłe do porannej kawy. Ciasto jest lekko wilgotne z wyraźnie wyczuwalnymi wiórkami kokosowymi.
Przepis pochodzi z bloga: http://www.mojewypieki.com/przepis/babka-kokosowa-z-nuta-cytrynowa
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka oleju,
- 5 jajek,
- 1 szklanka mleka lub mleka kokosowego.
Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i z wiórkami kokosowymi.
Za pomocą miksera łączymy cukier i olej. Następnie dodajemy kolejno jajka. Po dokładnym zmiksowaniu dodajemy partiami mieszankę z mąki na przemian z mlekiem.
Przygotowane ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut.
Pyszne!
OdpowiedzUsuńWolę o niebo takie ,zwykłe' ciasto,niż przekładane warstwami kremu.
fajny przepis i piękna zastawa - taka romantyczna
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Akurat do tej zastawy jestem bardzo przywiązana bo otrzymałam ją w prezencie.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam czekam i zobaczymy...��
OdpowiedzUsuń