sobota, 18 sierpnia 2012

Ciasto z wiórkami kokosowymi

      To takie ciasto na szybko, na chwilę kiedy nie ma się czasu i ochoty na pieczenie kilku warstw, przekładanie kremami. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w mikserze, a potem podać jeszcze ciepłe do porannej kawy. Ciasto jest lekko wilgotne z wyraźnie wyczuwalnymi wiórkami kokosowymi.

Przepis pochodzi z bloga: http://www.mojewypieki.com/przepis/babka-kokosowa-z-nuta-cytrynowa


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka oleju, 
  • 5  jajek,
  • 1 szklanka mleka lub mleka kokosowego.



      Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i z wiórkami kokosowymi.

      Za pomocą miksera łączymy cukier i olej. Następnie dodajemy kolejno jajka. Po dokładnym zmiksowaniu dodajemy partiami mieszankę z mąki na przemian z mlekiem. 

      Przygotowane ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut. 

3 komentarze:

  1. Pyszne!
    Wolę o niebo takie ,zwykłe' ciasto,niż przekładane warstwami kremu.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis i piękna zastawa - taka romantyczna

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat do tej zastawy jestem bardzo przywiązana bo otrzymałam ją w prezencie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...