Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 200 g masła,
- 5 żółtek,
- 2/3 szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Nadzienie:
- 1/3 szklanki cukru,
- 5 białek,
- około 400 g jagód lub innych owoców.
Schłodzone masło wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, żółtkami oraz szczyptą soli. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Nadzienie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do nich 1/3 szklanki cukru.
Owoce podsmażamy kilka minut na patelni dodając dwie łyżki cukru.
Pierwszą połówką ciasta wylepiamy dno foremki, na nim układamy podsmażone owoce. Trzecią warstwę stanowi ubita wcześniej piana z białek. Na wierzch ścieramy na tarce drugą połówkę ciasta.
Wspaniała jagodowa propozycja!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
pysznosci
OdpowiedzUsuńJest mocno jagodowe i bardzo szybko "znika" po upieczeniu:)
OdpowiedzUsuń