piątek, 3 sierpnia 2012

Kruche ciasto z jagodami

Zmodyfikowany przepis pochodzi z magazynu Food and Friends, numer 3 czerwiec-sierpień 2012, s. 149

Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki,
  • 200 g masła,
  • 5 żółtek,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Nadzienie:
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 5 białek,
  •  około 400 g jagód lub innych owoców.


Ciasto:
      Schłodzone masło wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, żółtkami oraz szczyptą soli. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Nadzienie:
     Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do nich 1/3 szklanki cukru.
Owoce podsmażamy kilka minut na patelni dodając dwie łyżki cukru.

      Pierwszą połówką ciasta wylepiamy dno foremki, na nim układamy podsmażone owoce. Trzecią warstwę stanowi ubita wcześniej piana z białek. Na wierzch ścieramy na tarce drugą połówkę ciasta.


      Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 175 stopni.


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...