środa, 1 sierpnia 2012

Muffiny cynamonowe ze śliwkami



Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • śliwki.

      Potrzebujemy dwóch misek. Składniki mokre (mleko, jajka, olej) mieszamy ze sobą w jednym pojemniczku, a pozostałe suche w drugim. Następnie delikatnie łączymy ze sobą zawartość obu misek.
      Napełniamy masą foremki do muffinek i układamy na wierzchu każdej kilka połówek śliwek. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.



2 komentarze:

  1. Muffinki na oleju są the best! Nie dość, że robi się je szybciej, to jeszcze olej rzepakowy ma dobroczynny wpływ na serce (nie to co masełko...) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cóż, w moim wypadku to jednak głównie kwestia lenistwa:). Te muffinki robiłam już bardzo późnym wieczorem i dużo latwiej było dolać oleju niż "bawić się" w roztapianie masła.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...