Składniki:
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka,
- 1/3 szklanki oleju,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cynamonu,
- śliwki.
Potrzebujemy dwóch misek. Składniki mokre (mleko, jajka, olej) mieszamy ze sobą w jednym pojemniczku, a pozostałe suche w drugim. Następnie delikatnie łączymy ze sobą zawartość obu misek.
Napełniamy masą foremki do muffinek i układamy na wierzchu każdej kilka połówek śliwek. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Muffinki na oleju są the best! Nie dość, że robi się je szybciej, to jeszcze olej rzepakowy ma dobroczynny wpływ na serce (nie to co masełko...) :)
OdpowiedzUsuńNo cóż, w moim wypadku to jednak głównie kwestia lenistwa:). Te muffinki robiłam już bardzo późnym wieczorem i dużo latwiej było dolać oleju niż "bawić się" w roztapianie masła.
Usuń