piątek, 20 lipca 2012

Tarta z salami

      Nie od dziś tarty wytrawne smakują mi lepiej niż te przygotowywane na słodko. Cenię je też za to, iż można dodać do nich właściwie wszystko co akurat mamy w lodówce.



Ciasto:
  • 250 g mąki,
  • 150 g masła,
  • jajko.


Nadzienie:
  • 100 g mozzarelli,
  • 1 średni pomidor,
  • kilka plasterków salami,
  • 1 mała czerwona cebulka,
  • szczypta tymianku i bazylii.


     Z mąki, masła i jajka zagniatamy ciasto. Następnie owijamy je folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i wylepiamy nim formę do tarty. Nakłuwamy kilkakrotnie spód i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. 
      Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Układamy na wierzchu pokrojoną mozzarellę, plasterki pomidora i salami a także cebulkę. Całość posypujemy tymiankiem i bazylią. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Zazwyczaj po upieczeniu tartę posypuję jeszcze świeżą bazylią.



1 komentarz:

  1. Ale pycha, całkiem podobna do pizzy, też robię z salami(lubię to z lidla), tartę też spróbuję, już notuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...