Takie babeczki można spokojnie przygotować w foremce na muffinki.
Przepis pochodzi z bloga: http://whiteplate.blogspot.com/2007/11/babeczki-czekoladowe-z-cynamonow.html
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego,
- 60 g miękkiego masła,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli.
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1/4 szklanki kakao,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 2 duże jajka,
- 100 g masła, pokrojonego na małe kawałki,
- 60 g czekolady (roztopionej),
- 1/2 szklanki maślanki,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka olejku waniliowego.
Kruszonka:
Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą.
Ciasto:
Wymieszać ze sobą: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. W drugiej misce połączyć masło i cukier puder. Dokładnie zmiksować. Następnie dodajemy jajka oraz roztopioną czekoladę. Kiedy masa będzie w miarę gładka, dodajemy powoli suche składniki oraz olejek waniliowy, na końcu maślankę i śmietanę.
Napełniamy foremki masą do 3/4 wysokości i obficie posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Fajny pomysł na łaciate babeczki :)
OdpowiedzUsuń