wtorek, 17 lipca 2012

Babeczki czekoladowe z cynamonową kruszonką

      Takie babeczki można spokojnie przygotować w foremce na muffinki.

Przepis pochodzi z bloga: http://whiteplate.blogspot.com/2007/11/babeczki-czekoladowe-z-cynamonow.html


Kruszonka:
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego,
  • 60 g miękkiego masła,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli.




Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1/4 szklanki  kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 duże jajka,
  • 100 g masła, pokrojonego na małe kawałki,
  • 60 g czekolady (roztopionej),
  • 1/2 szklanki maślanki,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego.




Kruszonka:

Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą.

Ciasto:

      Wymieszać ze sobą: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. W drugiej misce połączyć masło i cukier puder. Dokładnie zmiksować. Następnie dodajemy jajka oraz roztopioną czekoladę. Kiedy masa będzie w miarę gładka, dodajemy powoli suche składniki oraz olejek waniliowy, na końcu maślankę i śmietanę. 
Napełniamy foremki masą do 3/4 wysokości i obficie posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.






1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...