piątek, 13 lipca 2012

Kakaowe muffiny z porzeczkami



Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego,
  • żółtko z jednego jajka.


       Mąkę mieszamy z cukrem, kakaem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce łączymy ze sobą wszystkie pozostałe składniki mokre. Następnie delikatnie mieszamy masę z mąki z zawartością drugiej miski.
Jak zawsze w przypadku muffinek nie mieszamy dokładnie wszystkich składników.

    Wlewamy masę czekoladową do 3/4 wysokości foremki. Na wierzchu układamy porzeczki. Muffiny pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...