środa, 11 lipca 2012

Tarta czekoladowa


Składniki:

Ciasto:
  • 90 g masła,
  • 300 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • około 90 ml zimnej wody (tak naprawdę trzeba dolewać wodę po trochu i sprawdzać ile mąka jest w stanie jeszcze jej wchłonąć).

Nadzienie:
  • 200 g grubo pokrojonej, gorzkiej czekolady,
  • 125 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 35 g mąki kukurydzianej,
  • 200 g śmietany 36%,
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego,
  • 60 ml mleka,
  • 4 jajka (białka oddzielamy od żółtek),
  • 4 łyżki kakao w proszku do posypania.



Ciasto:

      Mąkę łączymy z solą. Dodajemy masło oraz stopniowo wodę. Ciasto wyrabiamy przez około 5 minut aby stało się elastyczne. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie przygotowujemy foremkę na tartę i wykładamy do niej ciasto. Spód nakłuwamy widelcem.

Nadzienie:

      Na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego cukier, czekoladę, mąkę ziemniaczaną oraz esencję waniliową. Po wymieszaniu dodajemy mleko, śmietanę oraz żółtka i cały czas mieszając (i starając się nie podjadać za dużo masy) podgrzewamy przez około 10 minut, aż masa trochę zgęstnieje. (Podczas mieszania nadzienie nabierze wspaniałego, mleczno-czekoladowego smaku i przyjemnej dla oka jasnobrązowej barwy.) Następnie zdejmujemy z ognia i czekamy na jej ostygnięcie.
      W tym czasie ubijamy pianę z czterech pozostawionych białek. Dodajemy je do przestudzonej masy czekoladowej. Delikatnie mieszamy i przekładamy do foremki na przygotowane wcześniej ciasto.

      Całość pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po ostudzeniu robimy posypkę z kakao. Ciasto po wyjęciu z piekarnika przez jakiś czas będzie lekko rzadkie (jak na zdjęciu powyżej). Warto więc odczekać trochę aż zgęstnieje.


2 komentarze:

  1. musi być pyszna! pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rany! Ta czekoladowa warstwa robi wrażenie, tarta musi być nieziemsko pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...