Jak pewnie zobaczycie na zdjęciach nie są to ładnie wyglądające placuszki, zwłaszcza jeżeli chce się w nich umieścić baaardzo dużo jagód. Pewnie, że w takim wypadku mogłabym dodać ich mniej ale tylko duża liczba jagód sprawia, że placuszki smakują jak małe jagodzianki, wykonane bez dużego wysiłku.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 50g mąki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki mleka,
- około 3/4 szklanki jagód.
Mieszamy mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól i cukier w misce. Dodajemy mleko i 3 jajka. Na zakończenie dosypujemy jagody i delikatnie mieszamy tak aby nie rozmaśliły się i nie puściły za dużo soku.
Placuszki smażymy z obu stron aż do zarumienienia. Podajemy posypane cukrem pudrem.
świetne są jagodowe kropki
OdpowiedzUsuńI świetnie smakują:)
Usuń