poniedziałek, 9 lipca 2012

Placuszki z jagodami

      Jak pewnie zobaczycie na zdjęciach nie są to ładnie wyglądające placuszki, zwłaszcza jeżeli chce się w nich umieścić baaardzo dużo jagód. Pewnie, że w takim wypadku mogłabym dodać ich mniej ale tylko duża liczba jagód sprawia, że placuszki smakują jak małe jagodzianki, wykonane bez dużego wysiłku.


Składniki:
  • 200 g mąki pszennej,
  • 50g mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • około 3/4 szklanki jagód.

      Mieszamy mąkę pszenną, kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól i cukier w misce. Dodajemy mleko i 3 jajka. Na zakończenie dosypujemy jagody i delikatnie mieszamy tak aby nie rozmaśliły się i nie puściły za dużo soku.
      Placuszki smażymy z obu stron aż do zarumienienia. Podajemy posypane cukrem pudrem.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...