poniedziałek, 23 lipca 2012

Ciasto cynamonowe ze śliwkami

      Mam wiele skojarzeń związanych ze śliwkami: czekolada, knedle, dżem, niedawno wypróbowane bardzo dobre piwo "Śliwka w piwie", no i przede wszystkim cynamon. Według mnie najlepsze połączenie.



Składniki:

  • 200 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • śliwki.



      Masło (powinno być miękkie) utrzeć z cukrem. Następnie kolejno dodajemy jajka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dosypujemy dwie łyżeczki cynamonu. Mieszamy.
      Masę wlewamy do przygotowanej formy. Na wierzchu układamy śliwki (usuwamy pestki i rozdzielamy śliwki na mniejsze części).
      Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 45 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...