Składniki:
- 1 kostka miękkiego masła,
- 1 szklanka cukru,
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- truskawki,
- opcjonalnie cukier puder do posypania wierzchu.
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz 3 łyżki jogurtu naturalnego. Po dokładnym zmiksowaniu dodajemy pianę z białek, którą delikatnie mieszamy z ciastem.
Ciasto przekładamy do foremki. Układamy na wierzchu truskawki i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz