Ciasto przygotowane na bazie kakao z dodatkiem porzeczek. Nadają one ciastu lekko kwaskowy smak. Jeżeli ktoś woli bardziej tradycyjne smaki spokojnie można z nich zrezygnować.
Baza na ciasto pochodzi z książki: B. Woźniak "Czekoladowe rozkosze", Olimp Media, s. 24
Składniki:
- 3/4 kostki masła,
- 3 jajka,
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 4 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 lyżeczki sody oczyszczonej,
- porzeczki.
Masło miksujemy z cukrem pudrem i jajkami na puszystą masę. Następnie dodajemy kakao, śmietanę, mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Na zakończenie do ciasta dodajemy porzeczki.
Ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
woow, ale czekoladowo!
OdpowiedzUsuńlepsze będą czerwonwe czy czarne?
OdpowiedzUsuńJa przygotowałabym ciasto z czerwonymi lub żółtymi. Robiłam już czekoladowe muffinki z czerwonymi i żółtymi porzeczkami i różnica w smaku pomiędzy nimi nie jest duża. Jeśli zaś chodzi o czarne to mają one specyficzny smak, który mi osobiście nie odpowiada w cieście.
OdpowiedzUsuńZrobiłam:-) dwa razy. Za każdym pycha :-)
OdpowiedzUsuń