wtorek, 3 lipca 2012

Ciasto kakaowe z porzeczkami


      Ciasto przygotowane na bazie kakao z dodatkiem porzeczek. Nadają one ciastu lekko kwaskowy smak. Jeżeli ktoś woli bardziej tradycyjne smaki spokojnie można z nich zrezygnować.


Baza na ciasto pochodzi z książki: B. Woźniak "Czekoladowe rozkosze", Olimp Media, s. 24

Składniki:
  • 3/4 kostki masła,
  • 3 jajka,
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 lyżeczki sody oczyszczonej,
  • porzeczki.

      Masło miksujemy z cukrem pudrem i jajkami na puszystą masę. Następnie dodajemy kakao, śmietanę, mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Na zakończenie do ciasta dodajemy porzeczki.
      Ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.



4 komentarze:

  1. lepsze będą czerwonwe czy czarne?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja przygotowałabym ciasto z czerwonymi lub żółtymi. Robiłam już czekoladowe muffinki z czerwonymi i żółtymi porzeczkami i różnica w smaku pomiędzy nimi nie jest duża. Jeśli zaś chodzi o czarne to mają one specyficzny smak, który mi osobiście nie odpowiada w cieście.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam:-) dwa razy. Za każdym pycha :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...