niedziela, 3 czerwca 2012

Zebra z wiórkami czekoladowymi



Składniki:
  • 175 g mąki, 
  • 3 jajka,
  • 175 g miękkiego masła (temperatura pokojowa),
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g cukru,
  • 50 g kakao
  • 4-5 kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady.





      Oddzielone od żółtek białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
      Do masła dodajemy cukier i żółtka. Ucieramy aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Po zmiksowaniu dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką tak aby piana za bardzo nie opadła. 
      Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dosypujemy kakao. Mieszamy.
      Masę białą i ciemną przekładamy na zmianę  do foremki. Nie ma znaczenia czy zaczniemy od ciemnej czy jasnej. 
      Siekamy kostki czekolady. Uzyskanymi w ten sposób cząstkami czekolady posypujemy wierzch ciasta. Nie musimy siekać bardzo drobno. Dzięki większym kawałkom lepiej poczujemy smak czekolady. Wkładamy do piekarnika na około 50 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...