- 175 g mąki,
- 3 jajka,
- 175 g miękkiego masła (temperatura pokojowa),
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g cukru,
- 50 g kakao
- 4-5 kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady.
Oddzielone od żółtek białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do masła dodajemy cukier i żółtka. Ucieramy aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Po zmiksowaniu dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką tak aby piana za bardzo nie opadła.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dosypujemy kakao. Mieszamy.
Masę białą i ciemną przekładamy na zmianę do foremki. Nie ma znaczenia czy zaczniemy od ciemnej czy jasnej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz