środa, 30 maja 2012

Serkowe ciasto z czekoladą i cynamonem



Składniki:
  • 350 g pszennej mąki,
  • 400 g cukru,
  • 2 łyżki kakao w proszku,
  • 2 łyżki mielonego cynamonu,
  • 250 g masła,
  • 400 g homogenizowanego serka waniliowego,
  • 4 jajka,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g),
  • kropla olejku waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.



      W pierwszej misce łączymy ze sobą 100 g cukru, kakao i cynamon. W drugiej ucieramy masło z serkiem waniliowym. Następnie dodajemy pozostałe 300 g cukru i olejek waniliowy. Mieszając dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
     Z tabliczki gorzkiej czekolady robimy nożem grube wiórki czekoladowe. Na końcu dodajemy je do masy delikatnie mieszając. 
     Przekładamy 2/3 ciasta do foremki. Posypujemy zawartością pierwszej miski. Wykładamy resztę ciasta i ponownie cienko posypujemy cynamonową mieszanką.

UWAGA: Posypka z cynamonu na wierzchu nie może być za gruba, bowiem nie zapiecze się dobrze. 




2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis. musi być delikatne z tymi serkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie. A dodatek czekolady i cynamonu - mistrzowski :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...