- 350 g pszennej mąki,
- 400 g cukru,
- 2 łyżki kakao w proszku,
- 2 łyżki mielonego cynamonu,
- 250 g masła,
- 400 g homogenizowanego serka waniliowego,
- 4 jajka,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g),
- kropla olejku waniliowego,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
W pierwszej misce łączymy ze sobą 100 g cukru, kakao i cynamon. W drugiej ucieramy masło z serkiem waniliowym. Następnie dodajemy pozostałe 300 g cukru i olejek waniliowy. Mieszając dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Z tabliczki gorzkiej czekolady robimy nożem grube wiórki czekoladowe. Na końcu dodajemy je do masy delikatnie mieszając.
Przekładamy 2/3 ciasta do foremki. Posypujemy zawartością pierwszej miski. Wykładamy resztę ciasta i ponownie cienko posypujemy cynamonową mieszanką.
Ciekawy przepis. musi być delikatne z tymi serkami.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie. A dodatek czekolady i cynamonu - mistrzowski :)
OdpowiedzUsuń