niedziela, 27 maja 2012

Tarta z ziemniakami



Zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga: http://whiteplate.blogspot.com/2010/08/placek-z-ziemniakami.html


Ciasto kruche:
  • 250 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta cukru,
  • 1 jajko.


Farsz:
  • 1 kg obranych i pokrojonych w plasterki ziemniaków - ważne, by były cienkie, bowiem grube kawałki pozostaną twarde nawet po upieczeniu,
  • 100 g masła,
  • 220 g cebuli, obranej i pokrojonej,
  • sól i mielony pieprz,
  • 4 łyżeczki natki pietruszki i szczypiorku.


      Mąkę połączyć z masłem, następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.


      Masło rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną cebulę i ziemniaki. Dusić ok. 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać zioła. Zdjąć z ognia i ostudzić.

     Ciastem wylepić formę do tarty. Wstawić na kilka minut do lodówki. Następnie wypełnić formę przygotowanymi ziemniakami. 
Piekarnik nagrzać do 180 st C.Wstawić tartę i piec przez ok. 45 minut.

     Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić przed podaniem. Posypać świeżym szczypiorkiem. Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem ketchupu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...