Zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga: http://whiteplate.blogspot.com/2010/08/placek-z-ziemniakami.html
Ciasto kruche:
- 250 g mąki,
- 150 g masła,
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta cukru,
- 1 jajko.
Farsz:
- 1 kg obranych i pokrojonych w plasterki ziemniaków - ważne, by były cienkie, bowiem grube kawałki pozostaną twarde nawet po upieczeniu,
- 100 g masła,
- 220 g cebuli, obranej i pokrojonej,
- sól i mielony pieprz,
- 4 łyżeczki natki pietruszki i szczypiorku.
Mąkę połączyć z masłem, następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
Masło rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną cebulę i ziemniaki. Dusić ok. 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać zioła. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Ciastem wylepić formę do tarty. Wstawić na kilka minut do lodówki. Następnie wypełnić formę przygotowanymi ziemniakami.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.Wstawić tartę i piec przez ok. 45 minut.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić przed podaniem. Posypać świeżym szczypiorkiem. Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem ketchupu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz