środa, 6 czerwca 2012

Jajka posadzone na szparagach

      Okres wiosenno-letni to czas odpoczynku od ciężkich, czasochłonnych potraw. Stąd na blogu nowa kategoria, zbierająca te potrawy, których przygotowanie zajmie nam najwyżej kilka minut, a następnie pozwoli cieszyć ładną pogodą.

Pomysł zaczerpnięty z najnowszego wydania magazynu "Kuchnia"6/2012, s. 53





Składniki dla dwóch osób:                                             
  • 8 zielonych szparagów,
  • 2 średnie pomidory,
  • czerwona papryka,
  • 2 jajka,
  • ząbek czosnku,
  • ser żółty,
  • szczypta tymianku,
  • sól, pieprz






      Pomidory i paprykę kroimy na niewielkie cząstki. Podsmażamy na maśle przez około 5 minut z dodatkiem tymianku i czosnku. Następnie dodajemy szparagi i podsmażamy przez kolejne 5 minut.  Przekładamy na talerz, a na patelni rozbijamy dwa jajka, posypując je kilkoma kawałkami startego na tarce sera. 
      Po przygotowaniu jajek przekładamy je na talerz z warzywami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...