Biała czekolada, truskawki, migdały.... bardzo długo zastanawiałam się czy troszkę nie przesadziłam z ilością dodatków:-).
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 szklanki oleju,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- kilka truskawek,
- 30 g migdałów.
W pierwszej misce należy wymieszać jajka z jogurtem i olejem. W drugiej połączyć przesianą mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenie i sodę. Zawartość obu misek wymieszać. Na zakończenie dosypać rozdrobnione migdały.
Foremkę wypełnić do połowy nadzieniem. Następnie w każdym otworze umieścić cząstki truskawek i pół kostki białej czekolady (nic nie stoi na przeszkodzie aby z czekolady zrobić wiórki). Przykrywamy niewielką ilością ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego do 200º C piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.
wyglądają smakowicie z tymi truskawkami!
OdpowiedzUsuńtruskawki, migdały i biała czekolada to super połączenie!
OdpowiedzUsuńTo prawda dość szybko zniknęły z talerza:-)
OdpowiedzUsuń