sobota, 9 czerwca 2012

Muffiny z truskawkami, migdałami i białą czekoladą

      Biała czekolada, truskawki, migdały.... bardzo długo zastanawiałam się czy troszkę nie przesadziłam z ilością dodatków:-).

\


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • kilka truskawek,
  • 30 g migdałów.


      W pierwszej misce należy wymieszać jajka z jogurtem i olejem. W drugiej połączyć przesianą mąkę, cukier,  sól, proszek do pieczenie i sodę. Zawartość obu misek wymieszać. Na zakończenie dosypać rozdrobnione migdały.
      Foremkę wypełnić do połowy nadzieniem. Następnie w każdym otworze umieścić cząstki truskawek i pół kostki białej czekolady (nic nie stoi na przeszkodzie aby z czekolady zrobić wiórki). Przykrywamy niewielką ilością ciasta.
      Wstawiamy do nagrzanego do 200º C piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. 



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...