czwartek, 21 czerwca 2012

Kukurydziane muffinki

   
     Te muffinki nie są bardzo słodkie. Spokojnie można dodać do nich sezonowe owoce: truskawki, jagody lub inne na które właśnie będziecie mieli ochotę.

Przepis pochodzi z bloga: http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2012/04/kukurydzianki-na-maslance.html


Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 i 1/4 szklanki mąki kukurydzianej,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 jajka,
- 3 łyżki oleju,
- 2/3 szklanki maślanki,
- 2/3 szklanki mleka.




      Do miski wlewamy mleko, maślankę, dodajemy olej i jajka. Niedbale mieszamy. W drugim pojemniku łączymy mąkę z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Zawartość obu misek mieszamy. 
      Ciasto przekładamy do foremek na muffiny i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...