poniedziałek, 25 czerwca 2012

Biszkoptowe pucharki z owocami

Błyskawiczny w wykonaniu deser dla 4 osób.


Składniki:
  • małe okrągłe biszkopty (ilość zależy od wielkości pucharków),
  • 250 g serka mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 200 g śmietany 36%,
  • opakowanie śmietan-fiksu,
  • filiżanka czarnej, mocnej, niesłodzonej kawy,
  • truskawki, jagody lub inne owoce.


      Biszkopty układamy na dnie pucharków i polewamy delikatnie kawą jak przy tiramisu. Układamy cienkie plasterki truskawek na biszkoptach.
      Serek mascarpone mieszamy z 4 łyżkami cukru pudru. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan-fiksem i dodajemy do serka mascarpone. Dokładnie łączymy ze sobą.  
      Pół masy śmietankowej przekładamy na plasterki truskawek. Następnie przykrywamy ją biszkoptami, które również nasączamy kawą. Ponownie pokrywamy biszkopty resztą śmietankowej masy. 
      Na wierzchu układamy truskawki, jagody lub inne dostępne owoce.






2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...