poniedziałek, 18 czerwca 2012

Pizza z mozzarellą, pomidorami i bazylią

Inspiracja: http://www.przepis-kulinarny.pl/pizza-klasyczna-id202.html



Składniki na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 5 łyżek oleju,
  • około 3/4 szklanki wody.
na zaczyn:
  • 1 łyżka mąki,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • ciepła woda (nie może być za gorąca).


      To prawda, że pizzę można posmarować ketchupem lub koncentratem pomidorowym ale z pewnością rezultat nie będzie tak dobry jak przy sosie własnej roboty.

Sos do pizzy:
  • 2 łyżki oleju ryżowego,
  • 2 łyżki wody lub koncentratu pomidorowego ( jeśli pomidory są bardzo soczyste możemy spokojnie z tego punktu zrezygnować),
  • 4 nieduże pomidory,
  • 2 łyżeczki bazylii,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • pół cebuli,
  • dwa ząbki startego czosnku.


      Rozrabiamy w małej miseczce zaczyn na pizzę. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na kilka minut.
      Jak już drożdże zastartują mieszamy mąkę z olejem oraz zaczynem. Następnie stopniowo dodajemy wodę. Mąka może wchłonąć mniej lub więcej wody dlatego dodajemy ją stopniowo podczas wyrabiania ciasta.
Odstawiamy przygotowane ciasto do wyrośnięcia i w tym czasie zabieramy się za przygotowanie sosu.

      W rondelku łączymy wszystkie składniki ze sobą. Mieszamy trzymając na ogniu aż sos trochę zgęstnieje.

      P.S. Osobiście nie obieram pomidorów ze skórek. Nie przeszakadzają mi one na pizzy bowiem są właściwie niewyczuwalne. Jednak spokojnie można je również sparzyć i obrać ze skórki przed dodaniem do sosu.

       Ciasto umieszczamy na blaszce do pieczenia i smarujemy sosem. Podpiekamy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni a potem wyjmujemy i układamy mozzarellę, plasterki pomidorów i świeże listki bazylii. Następnie ponownie wkładamy do piekarnika na jeszcze około 15 minut piekąc również w temperaturze 200 stopni.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...