Przepis pochodzi z bloga: http://everycakeyoubake.blogspot.com/2010/04/tarta-z-pomidorami-i-mozzarella.html
Składniki:
Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki,
- 100 g masła,
- 1 jajko,
- 2 łyżki zimnej wody,
- szczypta soli.
- 4 pomidory świeże,
- 125 g sera mozzarella,
- 1 duża cebula,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 1 łyżka oleju ryżowego
- sól,
- bazylia świeża lub suszona,
- ząbek czosnku.
Przygotowanie ciasta:
Masło zmieszać z mąką, jajkiem, wodą, solą. Wyrobić ciasto, które następnie należy zawinąć w folię i włożyć przy najmniej na 20 minut do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować i przenieść do formy na tartę. Piec spód 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni.
Nadzienie:
Pomidory pokroić na plastry, następnie zamieć w piekarniku. Do pomidorów dołożyć posiekany ząbek czosnku i łyżeczkę suszonej bazylii. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać trochę oleju i wrzucić cebulę. Smażyć przez chwilę mieszając, aż cebula zmięknie, po czym posypać ją cukrem i dalej smażyć, aż zacznie się karmelizować.
Na podpieczone ciasto kładziemy plastry pomidorów, cebulę oraz ser mozzarella. Posypujemy bazylią. Zapiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni aż do rozpuszczenia mozzarelli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz