środa, 9 maja 2012

Tarta z pomidorami i mozzarellą


Przepis pochodzi z bloga: http://everycakeyoubake.blogspot.com/2010/04/tarta-z-pomidorami-i-mozzarella.html




Składniki:



Na ciasto: 
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 100 g masła,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • szczypta soli.


Nadzienie:
  • 4 pomidory świeże,
  • 125 g sera mozzarella,
  • 1 duża cebula,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • sól,
  • bazylia świeża lub suszona,
  • ząbek czosnku.


Przygotowanie ciasta:

      Masło zmieszać z mąką, jajkiem, wodą, solą. Wyrobić ciasto, które następnie należy zawinąć w folię i włożyć przy najmniej na 20 minut do lodówki. Po wyjęciu rozwałkować i przenieść do formy na tartę. Piec spód 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni.




Nadzienie:

      Pomidory pokroić na plastry, następnie zamieć w piekarniku. Do pomidorów dołożyć posiekany ząbek czosnku i łyżeczkę suszonej bazylii. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać trochę oleju i wrzucić cebulę. Smażyć przez chwilę mieszając, aż cebula zmięknie, po czym posypać ją  cukrem i dalej smażyć, aż zacznie się karmelizować.




      Na podpieczone ciasto kładziemy plastry pomidorów, cebulę oraz ser mozzarella. Posypujemy bazylią. Zapiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni aż do rozpuszczenia mozzarelli.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...