wtorek, 2 października 2012

Jabłkowe muffinki

Inspiracja pochodzi stąd: http://kupcookbook.blogspot.com/2011_11_01_archive.html


Składniki:
  • 75 g masła, 
  • 250 g mąki,
  • pół łyżeczki sody, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 75 g cukru, 
  • 100 ml soku z jabłek, 
  • 100 ml mleka, 
  • 1 jajko,
  • 1 duże jabłko.

1. Rozpuścić i ostudzić masło.
2. Wymieszać wszystkie składniki suche w misce: mąka, soda, proszek do pieczenia, cukier, pokrojone w kostkę jabłko.
3. W innym naczyniu wymieszać mokre składniki: sok z pomarańczy, mleko, jajko oraz ostudzone masło. 
4. Połączyć delikatnie zawartość obu misek.
5. Wypełnij foremkę na muffinki masą.
6. Piec przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...