Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki: Kuchnia. Przepisy z serca domu. Nigella Lawson, Wydawnictwo Filo, s. 28
Składniki:
- 1 jajko,
- 100 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 100 g startego na tarce sera,
- kilka plasterków peperroni lub salami (lub cokolwiek innego),
- szczypta soli.
1. Jajko mieszamy z mąką i mlekiem.
2. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy połowę startego sera (50 g) oraz szczyptę soli.
3. Ciasto wkładamy do żaroodpornego naczynia lub zwykłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 220 stopni.
4. Wyjmujemy pizzę z pieca układamy na niej resztę sera oraz na wierzchu peperroni lub salami.
5. Wstawiamy naczynie z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 2 - 3 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz