poniedziałek, 3 września 2012

Pizza serowa według Nigelli

      W tym przepisie bazę stanowią: jajko, mąka, mleko i żółty ser. Poza tymi czterema podstawowymi składnikami liczy się tylko Wasza inwencja i zawartość Waszych lodówek.

Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki: Kuchnia. Przepisy z serca domu. Nigella Lawson, Wydawnictwo Filo, s. 28

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 100 g startego na tarce sera,
  • kilka plasterków peperroni lub salami (lub cokolwiek innego),
  • szczypta soli.

1. Jajko mieszamy z mąką i mlekiem.
2. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy połowę startego sera (50 g) oraz szczyptę soli.
3. Ciasto wkładamy do żaroodpornego naczynia lub zwykłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 220 stopni.
4. Wyjmujemy pizzę z pieca układamy na niej resztę sera oraz na wierzchu peperroni lub salami.
5. Wstawiamy naczynie z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 2 - 3 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...