Przepis pochodzi z tego bloga: http://greenplumsss.blogspot.com/2012/02/lekkie-muffiny-z-bananami.html
Składniki:
- 2 banany,
- 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych,
- 1¼ szklanki mąki pszennej,
- ¾ szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 3 łyżki oliwy,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczki cynamonu,
- ¼ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej.
1.Składniki mokre łączymy ze sobą: jajka, mleko, oliwa oraz rozgniecione (lub zmiksowane) dojrzałe banany.
2. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki suche: płatki, mąka, cukier, proszek, soda oraz pozostałe przyprawy.
3. Łączymy zawartość pierwszej i drugiej miski. Nie mieszamy dokładnie.
4. Foremkę na muffinki wypełniamy masą.
5. Muffinki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.
2. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki suche: płatki, mąka, cukier, proszek, soda oraz pozostałe przyprawy.
3. Łączymy zawartość pierwszej i drugiej miski. Nie mieszamy dokładnie.
4. Foremkę na muffinki wypełniamy masą.
5. Muffinki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.
płatki owsiane i banan, mmm... brzmi pysznie i tak wygląda ;D
OdpowiedzUsuńmmm samo zdrowie
OdpowiedzUsuńDziękuję. Muffinki są rzeczywiście bardzo smaczne. Banany są w nich wyczuwalne i sprawiają, iż muffinki są lekko wilgotne.
OdpowiedzUsuń