czwartek, 23 sierpnia 2012

Muffiny z bananami

Przepis pochodzi z tego bloga: http://greenplumsss.blogspot.com/2012/02/lekkie-muffiny-z-bananami.html

Składniki:
  • 2 banany,
  • 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych,
  • 1¼ szklanki mąki pszennej,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczki cynamonu,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej.


Sposób przygotowania:

1.Składniki mokre łączymy ze sobą: jajka, mleko, oliwa oraz rozgniecione (lub zmiksowane) dojrzałe banany.
2. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki suche: płatki, mąka, cukier, proszek, soda oraz pozostałe przyprawy.
3. Łączymy zawartość pierwszej i drugiej miski. Nie mieszamy dokładnie.
4. Foremkę na muffinki wypełniamy masą. 
5. Muffinki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.



3 komentarze:

  1. płatki owsiane i banan, mmm... brzmi pysznie i tak wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. Muffinki są rzeczywiście bardzo smaczne. Banany są w nich wyczuwalne i sprawiają, iż muffinki są lekko wilgotne.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...