sobota, 25 sierpnia 2012

Budyniowe muffinki z borówkami

      To inny przepis na muffinki niż te podawane do tej pory na blogu. Przede wszystkim ciasto jest dużo bardziej kruche. Z tego względu, o ile zazwyczaj uważam, iż używanie papilotek do muffinek nie jest konieczne, w tym wypadku radzę jednak ich użyć. Dzięki temu muffinki będą lepiej wyglądały i nie pokruszą się przy wyjmowaniu z foremek. 
      Podczas pieczenia muffinki bardzo "rosną" więc warto wkładać masę tylko do połowy foremki. 



Przepis pochodzi z magazynu "Sól i pieprz", marzec-kwiecień 2/2012, s. 29

Składniki:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 190 g mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 200 g cukru pudru,
  • 250 ml oleju,
  • borówki lub inne sezonowe owoce.


1. Ubijamy pianę z białek
2. Budynie mieszamy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. 
3. W drugiej misce łączymy żółtka z olejem.  
4. Mieszamy składniki suche z mokrymi. 
5. Dodajemy do masy ubitą pianę z białek i ostrożnie mieszamy.
6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Masę przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy przez około 25 minut.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...