Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z: http://whiteplate.blogspot.com/2007/12/mufinki-z-bia-czekolad-i-orzechami.html
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 2/3 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 szklanka mleka,
- 100 g masła (należy je rozpuścić a następnie dodawać do masy przestudzone),
- 1 jajko,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 tabliczka białej czekolady ( w oryginalnym przepisie trzeba dodać 2 tabliczki ale dla mnie takie muffinki są zdecydowanie za słodkie)
- 1 szklanka orzechów (drobno posiekanych)
Potrzebne będą dwie miski. W pierwszej łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, a w drugiej mleko, masło, jajko i wanilię. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą. Po wymieszaniu dodajemy czekoladę i orzechy.
Ostatnią fazą jest przełożenie masy do foremki na muffiny oraz wstawienie do piekarnika.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz