wtorek, 27 marca 2012

Muffinki z orzechami i białą czekoladą


Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z: http://whiteplate.blogspot.com/2007/12/mufinki-z-bia-czekolad-i-orzechami.html


Składniki:
  • 2 szklanki mąki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 g masła (należy je rozpuścić a następnie dodawać do masy przestudzone),
  • 1 jajko,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 tabliczka białej czekolady ( w oryginalnym przepisie trzeba dodać 2 tabliczki ale dla mnie takie muffinki są zdecydowanie za słodkie)
  • 1 szklanka orzechów (drobno posiekanych)


      Potrzebne będą dwie miski. W pierwszej łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, a w drugiej mleko, masło, jajko i wanilię. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą. Po wymieszaniu dodajemy czekoladę i orzechy.
Ostatnią fazą jest przełożenie masy do foremki na muffiny oraz wstawienie do piekarnika.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...